Friday 28 October 2011

Chocolate Cake Kukus

Ha kak siti dok depan laptop tu buat apa?
ber facebooking ker?
mai la join Chef Aira kat dapor ni ha..
Blajor wat chocolate cake kukus
 mai mai mai.. mai le dekat..
mula-mula amik pen ngan kertas yer.

kita mulakan yer..

BAHAN A

1cawan  SEBUK KOKO
1cawan GULA (yang buat bancuh air tu)
1cawan MINYAK JAGUNG
1cawan SUSU CAIR
1/2 cawan SUSU PEKAT

*pastikan saiz cawan yang sama saja yer!

BAHAN B
1  1/4 cawan TEPUNG GANDUM (diayak dulu ye)
1 sudu teh serbuk SODA BIKARBONAT
1 sudu BAKING POWDER
3 Biji Telur Ayam (dibasuh dulu yer..)

BAHAN  TOPPING
 SUSU PEKAT
SEBUK KOKO
CHOCOLATE RICE / BADAM yang dihancurkan dadu.

ALATAN
 PERIUK KUKUS
PERIUK KECIL
2 CAWAN (size yg sama ye)
1 SUDU TEH
1 SUDU BESAR



MARI KITA MEMASAK
1. campurkan semua BAHAN A  dalam periuk kecil. 
2. Gaul semua bahan sampai sebati & agak2 hancur la gula tu.
3. panaskan bahan tadi atas dapur.. buka api pelahan je.. kacau kejab je.. agak2 periuk tu panas skit. dlam 1 or 2 min jer. (jgn lama2 kang hangit coklat tu..)


4. tutup api dan biar sejuk periuk  Bahan A tu.
5. Sekarang amik periuk kukus, isi air 3/4 periuk tu.. dekat penuh gak la.. panaskan... buka api sederhana.
5. Amik semua bahan B dan masukkan dulu telur.. kacau.. then masukkan semua baki bahan B dalam periuk Bahan A yang disejukkan tadi.
6. Gaul sampai sebati...
7. Masukkan semua bahan dalam periuk tadi ke dalam BEKAS BERTUTUP.

* ni contoh chef aira wat dalam cup jer.. senang nk bawak. klu nk size besar..beli bekas besar  ye.
kalau kak siti nak buat dalam cup kecil ni.. tuang adunan 1/4 je dalam cup tu... skit je tau. sebab kek ni nak menaik.. 1 adunan tadi bleh dapat lebih 25 cup la gak.
digalakkan sapu minyak keliling bekas dulu ye.
Oleh kerena kita nak wat kek kukus kak siti oiii, kena la tutup bekas. klu tak air masuk dalam adunan..
dah jadi kek banjir namanya tu.

8. Tutup periuk kukus.. api dikuatkan tahap 4/5. kita masak selama 1 jam 30 min.

*jangan isau. kek kukus tak hangit la klu api kuat pon. tapi selalu la  tengok air dalam periuk kukus tu. takut dah kering. nanti terbakar keliling periuk kukus tu..  JANGAN LUPA TU !
 kak siti pi tengok jam tu.. set kat HP blackberry 1 jam 30 min lagi kejutkan kak siti ye. kalau tak da HP Blackberry, pakai je Hp pa yang ada pon. sekarang kak siti belh kemas semua barang2.. basuh semua. cuma tinggal bahan nak topping jer ye.

1 jam 30 min kemudiannnn.....
tutup api dan buka penutup..
ok.. jadi tak kek tu? mintak2 jadilah yer... biarkan sejuk  dulu..
1. amik periuk yang bahan A tadi (pastikan sudah dibasuh dan kering ye)
2.masukkan sebuk koko dalm 3 or 4 sudu besar & susu pekat secukup nya ikut saiz kek yang dimasak tu.
3. gaul sehingga sebati.. dan panaskan kejab atas dapur.. kejab ja tau.. kang hangit la chocolate tu..
4. then tuangkan coklat atas kek dan ratakan...
5. untuk hiasan, taburkan chocolate rice or badam.. (ikot suka la nak tabur apa pon.. asal boleh makan)

CUP CAKE CHOCOLATE 
NI SIZE 1 ADUNAN TADI.

tada... dah siap... boleh simpan dalam peti sejuk ya!
Selamat menjamu selera...
0_o 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...