Monday, 10 October 2011

Enjoy Our Ride @ ATV - Adventure Park Larut

Destination :  ATV - Adventure Park Larut, Taiping Perak.
Date  :  8 October 2011
Time : 7.45am - 6.30pm
Attending : Cik Aira, Khaie, K.Eqin & Bro Tibet


hi kawan-kawan.. amacam tengok pic kat atas.. da rasa nk join kah???
so, 1st entry Cik Aira pasal "Jom Holiday !"
Baru-baru ni Cik Aira n da Gang pi ride ATV kat Taiping. beshhh o.. adventure.
kalau rasa nk pi.. belah la baca sampai bawah.. klu tak pon tgok2 pic jadik le.. 
kot-kot tetiba terjatuh cintan ker... heheheh !

Cik Aira "Jom Holiday" @ ATV-Advanture Park Larut

Jam 7.45am Kulim-Butterworth
AL-kisahnya janji ngan Lalink Khaie kul 8am. Tetapi kerana keterujuaan yang agak "terlebih sudah", Lalink Khaie datang amik Cik Aira awal kul 7.45am. hehe.. dengan menompang kereta Honda Jazz Hitam Datin S (Mama Khaie), kami bertolak terus dr Kilang Lama Kulim ke Butterworth melalui BKE. 
Tol BKE : RM 1.60 + RM1.60 + RM 0.50

Jam 8.10 am @ Butterworth Jetty
Dengan Kelajuan yang agak minima.. almaklum la awai sgt kami bertolak, kami amik masa 25 min+ time stop kat shell isi minyak untuk sampai ke Jetty Butterworth. Kami pon parking Keta kat bawah fly over dekat depan Train Butterworth. 
Budget minyak pi balik dr kulim - butterwoth- Kulim : RM10 jer
Parking : RM3 per day

kami kena tunggu  Bro Tibet dari seberang laut Penang tu.. dia nek Ferry yer!
Tol Ferry : RM 7.60
n Kak Eqin dari Bertam dia lalu Highway PLUS yer
Tol Bertam -Sg Dua : RM1.60

time awal sgt aku ngan Khaie datang.. so time parking tu.. sempat le kami melawat kawasan train lama yg dah roboh tu. posing2 dulu.. 
Jejantas tak bepenghuni

Train tgah lalu tepi tu.. sekali aku kena hond da.. APA SALAH YG TELAH AKU LAKUKAN?

Ish..ish..ish.. (sambil geleng kepala) apa nk jadi anak dara dok kat tangga ni!

9.30am Car Pool
k.eqin dah datang ngan Kancil dia.. kami pon pi la sambut.. (hehe cam nak sambut pengantin puloks!). dia park sebelah je ngan Honda Jazz Datin S. Dalam 5 minit pas tu ALZA Putih Bro Tibet lah tiba. kitaorg naik 1 keta jer...

9.35am Buterworth - R&R Bukit Merah
9.35 am tayar ALZA Putih bergolek2 dengan kelajuan 110 km/j, kami lalu Highway ler..
Tol depan megamall penang : RM1.30.
Jam 10.25, kami dah sampai R&R bukit merah, pa lagi.. isi perot dlu ler.. B8fast dlu.


 10.45 am  B.Merah - Kemunting
perot pon dah isi, kami bertolak kembali. 10.50 am kami dah exit 148 kemunting.
Tol : RM 8.50 jer
keluar jer tol tu terus jer.. SILA IKUT SIGN BOARD ye!

hehe.. sib baik da K.Eqin, dia mmg pro jln sini coz dlu dia dok kat MRSM sini jer..
kami sampai awal sangat 11.15 am. so, pi jalan2 dlu kat Burmase Pool kat area tu jugak.. tak juh pon.
nk mandi kang basah baju.. so warming up jer lah..
turun balik.. tak larat nak nek dah..


cam nak terjun jer.. huuuhuh
10.30 am @ ATV Adventure Park Larut
alkisahnyer cik aira booking jam 1 pm, sekali awal da datang. heehe.. tp cik aira dah byar deposit awal2 lagi so, diaorg mmg lock utk kami jer tghari tu. sebab dtg awal, so cik aira n da geng relax2 dlu. Crew pon panaskan enjin dlu. repair pa patot. kami pun lawat kawasan ler.. Cik Aira takut kat MAX.. huhuh.. yang klakor nyer si MAX ni, geng crew idupkan enjin ATV, jalan skit.. dia dah pi dah kat track tu.. padahal crew tu jln depan skit jer.. nak tau MAX ni sapa.. kena la pi tgok yer!
keterujaan membuatkan jantung Cik Aira, dup dap dup dip dup gitu !
packing keta kat depan tu tepi jln jer..

kid ride


abg tibet tayang lengan dia 


















original la.. besh klu time2 ni da nasi lauk bleh mkan.. lapo pulak
ATV hijau ni 330 CC, big boss punya da...
kenapa nama dia Burung Hantu?














 Memang agak lama menunggu nyer.. al-maklum sajalah kami terawal, so diaorang nk kena panas enjin la. Da wayar pa tah kena tukar, so kami lelex jer. dalam hati tu " bila agaknya dpt nek atv ni?" dah teruja sgt dah ni. hehe.. 

Kami amik package RM 100 tu, (SILA CLICK PIC KIRI NI, BARU KORANG NAMPAK PRICE LIST DIA).
sebab kami semua ni 1st time, dia kasi free package Fun Ride dulu. 5 laps pusing track kat keliling base camp tu.  kalau bleh bawa baru dia   amik package Offroad to River tu. kalau tak boleh bawa, so kita bayar RM30 je lah. Rugi r.. datang jauh2 tak amik package RM100 tu.  Jam 12.30pm kot (time nih dah simpan jam le... sayang kang takot jatuh dlm utan tu) crew dah panggil bg instruction. ATV yang 130 CC. Da Auto & manual. Gear auto F, N & R. Gear manual pon da gak. tu Bro TIbet kita naik. Apa yg penting, ibu jari kanan tu. Nak ride ATV ni ibu jari kanan la yang nk tekan minyak dia. lengguh kot. hehe.. klu nek motor korang pusing minyak je kan.. ini kena tekan da... Then dia kami dah start 5 laps, si MAX pun pusing gak. Fun RIde tu aku kat depan, so nervous gak la bila ride masuk utan tepi tu. kena control handal atv tu. 











Bro Tibet teruja kot.. mmg beshh or..
pic cik blogger dri blkg jer la.. 
Dah sampai river dh.. 
cantik kan view river nih.. kami jer yang da mandi pon.. cam river ni kami yang punya ! 

alang-alang dah sampai river, biar sampai basah baju. huhu.. rugi klu sapa tak mandi. air sungai nyer yang sejuk lagi nyaman. uihhh.. lagi besh kalau bawak bekal makanan, bolah makan sekali. enak2 membasah muka.. sekali ujan da. korang dah angkat kain jemuran?
Crew pon ajak kami balik takut air naik, nti nk crossing river tak lepas da.. tapi memang trill la.. kami dpt feel 2 environment sekali. sebab masa datang panas, masa balik ujan. lagi trill sebab tanah dah basah, dah lecak.. perghhhhh.. tak da gambar nk tunjuk coz semua teruja ride ATV.

Baru pas mandi.. dah nk reverse balik camp. ujannnn.. 
ni pic baru naik bukit..tibet  baru naik jer.. 45' deg la cerun dia tu.. ride time ujan mmg adventure la.. enjoy!!
pic tak clear.. shaking. hehe..  
kami sampai kat base camp tu dah kul 2 kot. Pas packing ATV, kami turun rest jab. Crew kasi minum 100 Plus. jangan isau, free je.. then kami siap, da 2 toilet. 1 tibet masok.. lagi 1 kami 3 org masuk sekali.toilet dia da besar 1 bilik tu. hoho... cian kak Eqin, kaki dia kena gigit pacat. cik aira punya la tarik pacat tu. liat betul. Darah mencurah curah.. hehee.. dekat kul 3 gak la kami siap. siap2 tengok, En Megat dah da. sembang dlu ngan dia. Nampak cam tegas tp friendly orangnyer. Dah settle payment, kami pun mintak diri lah.. TQ en Megat & Crew ATV. hopefully, we'll come back next time!
kami dah ride.. bila korang nyer turn?
3.40 pm Makan Time
Lunch time ler.. lapo sangat dah ni... kami berhenti makn kat Musz Kitchen



Bro Tibet order Tomyam Daging+ nasi Putih
Cik Aira & Khaie order Nasi Goreng Paprik
K.Eqin order Nasi Goreng Kampung..
sedap gak la makan, time lapo makanan pon jadik
sedap kan.. ehehehehe..




4.20 pm Jom Balik
Perot pon dah kenyang.. kami pon chalo2 la balik oitt.. berbekalkan yong tau foo n gorpis (goreng pisang da!), kami sambung makan dalm keta. dalam keta pon dok teruja cerita pasal ride atv tadi.. hohoo..



4.50pm R&R Bukit Merah
behenti Solat dulu da... bukan jamak tak yah k.. 



5.13 pm  Ayuh Pulang
kami kembali bertolak pulang. 
Tol ; RM8.50+ Rm1.30
sampai di Jetty butterworth jam 5.50 pm. 
alhamdulillah selamat keta Datin S n Kak.eqin. 
cik aira n khaie sampai kulim dah kul 6.30pm coz kami balik tak ikot highway. hehehe

Cik Aira "Jom Holiday" Budget
under budget la.. RM150 ke bawah. yer lah korang pi ramai.. tol & minyak tong sesama. 
hoho.. besh kan. 


*_*  Jom Holiday kawan-kawan   O_o

2 comments:

Ekyn said...

beshh..besh.. besh....yeeehuuu i loike...siyes truja baca entry nih... :) hopefully pasnih ade plak aktiviti len ekkk....na join lagiiiii

mus purple said...

nanti mai kuala kedah lak ye... cuba https://www.facebook.com/AtvEnjoy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...